Brownie to ulubione ciasto mojego męża. Lubię karmić ludzi więc brownie z tahini, z najnowszej książki Samar Khanafer sprawdziłam bez zastanawiania się. To był idealny pomysł.
Brownie z tahini to tylko jeden z wielu fantastycznych przepisów, które znajdziecie w książce Szafran, mięta i kardamon. Tytuł, który zawiera w sobie tyle aromatu jest tylko wstępem do wspaniałej podróży wśród ziół i przypraw w kuchni.
Inne przepisy na brownie znajdziesz TUTAJ
Szafran, mięta i kardamon Samar Khanafer
Książka ta jest mi niezwykle bliska. Tak jak Samar kocham gotować dla najbliższych. Gotowanie to dla mnie sposób na okazywanie miłości.
W książce znajdziesz piękny wstęp z informacjami o domowej spiżarni, o zbiorze i przechowywaniu ziół. Jest też krótka informacja o niezbędnych akcesoriach w domowej kuchni. Samar Khanafer podkreśla i udowadnia, że nie trzeba dużo, aby dobrze gotować.
Warto także skorzystać z przygotowanego kalendarza warzw i owoców sezonowych. W załączniku do książki znajdziesz listę zakupową do każdego przepisu.
Wśród smacznych propozycji potraw znajdziesz podstawowe przepisy, takie jak harrisa, hummus czy kiszone cytryny. Kilka ciekawych propozycji na śniadanie, pasty i sosy, pyszne zupy, sałatki, mięsa, ryby. Dużo pyszności wyczarowanych z warzyw i obłędne desery ♥
Brownie z tahini
Wilgotne, intensywnie czekoladowe, lekko zakalcowate 🙂 Takie jest właśnie prawdziwe brownie.
- 125 g dobrej gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- 1/3 szklanki pistacji
- 2 łyzki wody różanej
- 4 – 5 łyżek pasty tahini
- Rozgrzej piekarnik do 205 °C
- W kąpieli wodnej roztop masło razem z czekoladą.
- Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę. Stopniowo wlewaj ciepłą masę maślano – czekoladową. Dodaj wodę różaną.
- Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję dodaj orzechy, pistacje i delikatnie zamieszaj.
- Przełóż do formy, na wierzchu wyłóż pastę tahini i łyzką lub wykałaczką zrób esy-floresy, aby na wierzchu pojawiła się nieregularna forma.
- Piecz przez 10 – 12 minut.
Ja zamiast pistacji dodałam żurawinę i wyszło obłędne 🙂
To tylko jeden z przepisu z książki Samar Khanafer, wydanej przez Wydawnictwo Buchman, która jest idealnym pomysłem na świąteczny prezent. Piękne wydanie, smaczne przepisy, przyciagające fotografie. Idealna książka kulinarna.