Kulinarne, Pieczywo

Bułki do hot dogów

16 czerwca 2020
bulki do hot dogów

Bułki do hot dogów to kolejna propozycja na urozmaicenie wspólnego biesiadowania z rodziną i przyjaciółmi. Domowe bułeczki sprawiają, że hamburgery i hot dogi smakują nieziemsko.

Te domowe bułki nadadzą obłędny smak twoim hot dogom. Co ciekawe możesz je zjeść także jako zwykłe bułki na śniadanie.

Dlaczego warto zrobić
bułki w domu?

Pewnie nie raz widziałeś pięknie wyglądające bułki w sklepie i odkładałeś je po przeczytaniu składu. Ja tak miałam i dlatego akurat hot dogi nie pojawiały się u nas na grillu czy podczas wspólnych spotkań z przyjaciółmi.

Po raz kolejny wychodzi na to, że jak chcesz wiedzieć, co jesz, to warto zrobić to samemu, albo mieć dobrą, sprawdzoną piekarnię.

Sprawdź koniecznie także inne moje domowe wypieki:

Bułki do burgerów

Szybkie bułki śniadaniowe

Rogale maślane

Bułki maślane

Bułki do hot dogów

domowe hot dogi

Składniki na 10 sztuk

  • 400 g mąki pszennej 550
  • 100 g mąki pszennej chlebowej 750
  • 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml mleka
  • 60 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko lub samo białko z jajka
  • mak lub sezam opcjonalnie

Jeśli nie masz mąki chlebowej możesz użyć samej mąki pszennej. Drożdże świeże możesz zamienić na drożdże instant – suszone.

  1. Przygotuj rozczyn ze świeżych drożdży w proporcjach:
    100 g mąki pszennej + cukier + drożdże + 100 ml mleka.
    Odstaw na 30 – 60 minut.

    Jeśli używasz suchych drożdży dodaj je do reszty składników – pkt 2.
  2. Wsyp do miski miksera mąkę i wymieszaj z solą.
  3. Dodaj pracujące drożdże oraz resztę mleka. Mieszaj wszystko około 5 minut, aż do uzyskania jednolitego ciasta.
    Jeśli będzie zbyt klejące dodaj 1 – 2 łyżki mąki.
  4. Na koniec dodaj miękkie masło i jeszcze mieszaj ponownie około 4 – 5 minut, aż masło połączy się z resztą ciasta.
  5. Przykryj ciasto i odstaw na około 1 – 2 godziny. Ważne, aby ciasto podwoiło objętość. Jak urośnie więcej to lepiej.
  6. Wyrośnięte ciasto podziel na 10 porcji.
    Ja zawsze ważę ciasto wcześniej, a później dzielę ważąc każdą bułeczkę, aby były równe.
  7. Uformuj równe bułeczki na wysypanym mąka blacie i układaj na blasze. Odstaw na 40 – 50 minut do ponownego wyrośnięcia.
  8. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C.
    Przed wstawieniem do pieca posmaruj bułeczki jajkiem i posyp makiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni C przez 15-20 minut, aż bułeczki będą pięknie zarumienione.
  9. Po upieczeniu wyjmij na kratkę.
bułki do hot dogów
Bułeczki chwilę przed włożeniem do piekarnika.
bułki do hot dogów
Idealnie upieczone!
domowe hot dogi

Smacznego 😀

POLECANE WPISY