Home Kulinarne Bułki do hot dogów

Bułki do hot dogów

by Matczyne Fanaberie

Bułki do hot dogów to kolejna propozycja na urozmaicenie wspólnego biesiadowania z rodziną i przyjaciółmi. Domowe bułeczki sprawiają, że hamburgery i hot dogi smakują nieziemsko.

Te domowe bułki nadadzą obłędny smak twoim hot dogom. Co ciekawe możesz je zjeść także jako zwykłe bułki na śniadanie.

Dlaczego warto zrobić bułki w domu?

Pewnie nie raz widziałeś pięknie wyglądające bułki w sklepie i odkładałeś je po przeczytaniu składu. Ja tak miałam i dlatego akurat hot dogi nie pojawiały się u nas na grillu czy podczas wspólnych spotkań z przyjaciółmi.

Po raz kolejny wychodzi na to, że jak chcesz wiedzieć, co jesz, to warto zrobić to samemu, albo mieć dobrą, sprawdzoną piekarnię.

Sprawdź koniecznie także inne moje domowe wypieki:

Bułki do burgerów

Szybkie bułki śniadaniowe

Rogale maślane

Bułki maślane

Bułki do hot dogów – przepis

domowe hot dogi

Składniki na 10 sztuk

  • 400 g mąki pszennej 550
  • 100 g mąki pszennej chlebowej 750
  • 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml mleka
  • 60 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko lub samo białko z jajka
  • mak lub sezam opcjonalnie

Jeśli nie masz mąki chlebowej możesz użyć samej mąki pszennej. Drożdże świeże możesz zamienić na drożdże instant – suszone.

Jak zrobić domowe bułki do hot dogów?

  1. Przygotuj rozczyn ze świeżych drożdży w proporcjach:
    100 g mąki pszennej + cukier + drożdże + 100 ml mleka.
    Odstaw na 30 – 60 minut.

    Jeśli używasz suchych drożdży dodaj je do reszty składników – pkt 2.
  2. Wsyp do miski miksera mąkę i wymieszaj z solą.
  3. Dodaj pracujące drożdże oraz resztę mleka. Mieszaj wszystko około 5 minut, aż do uzyskania jednolitego ciasta.
    Jeśli będzie zbyt klejące dodaj 1 – 2 łyżki mąki.
  4. Na koniec dodaj miękkie masło i jeszcze mieszaj ponownie około 4 – 5 minut, aż masło połączy się z resztą ciasta.
  5. Przykryj ciasto i odstaw na około 1 – 2 godziny. Ważne, aby ciasto podwoiło objętość. Jak urośnie więcej to lepiej.
  6. Wyrośnięte ciasto podziel na 10 porcji.
    Ja zawsze ważę ciasto wcześniej, a później dzielę ważąc każdą bułeczkę, aby były równe.
  7. Uformuj równe bułeczki na wysypanym mąka blacie i układaj na blasze. Odstaw na 40 – 50 minut do ponownego wyrośnięcia.
  8. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C.
    Przed wstawieniem do pieca posmaruj bułeczki jajkiem i posyp makiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni C przez 15-20 minut, aż bułeczki będą pięknie zarumienione.
  9. Po upieczeniu wyjmij na kratkę. To ważne, aby bułki odparowały po upieczeniu.
bułki do hot dogów
Bułeczki chwilę przed włożeniem do piekarnika.
bułki do hot dogów
Idealnie upieczone!
domowe hot dogi

Smacznego 😀

You may also like

Zostaw komentarz