Bułki do hot dogów to kolejna propozycja na urozmaicenie wspólnego biesiadowania z rodziną i przyjaciółmi. Domowe bułeczki sprawiają, że hamburgery i hot dogi smakują nieziemsko.
Te domowe bułki nadadzą obłędny smak twoim hot dogom. Co ciekawe możesz je zjeść także jako zwykłe bułki na śniadanie.
Spis treści
Dlaczego warto zrobić bułki w domu?
Pewnie nie raz widziałeś pięknie wyglądające bułki w sklepie i odkładałeś je po przeczytaniu składu. Ja tak miałam i dlatego akurat hot dogi nie pojawiały się u nas na grillu czy podczas wspólnych spotkań z przyjaciółmi.
Po raz kolejny wychodzi na to, że jak chcesz wiedzieć, co jesz, to warto zrobić to samemu, albo mieć dobrą, sprawdzoną piekarnię.
Sprawdź koniecznie także inne moje domowe wypieki:
Bułki do hot dogów – przepis
Składniki na 10 sztuk
- 400 g mąki pszennej 550
- 100 g mąki pszennej chlebowej 750
- 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
- 1 łyżeczka cukru
- 300 ml mleka
- 60 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko lub samo białko z jajka
- mak lub sezam opcjonalnie
Jeśli nie masz mąki chlebowej możesz użyć samej mąki pszennej. Drożdże świeże możesz zamienić na drożdże instant – suszone.
Jak zrobić domowe bułki do hot dogów?
- Przygotuj rozczyn ze świeżych drożdży w proporcjach:
100 g mąki pszennej + cukier + drożdże + 100 ml mleka.
Odstaw na 30 – 60 minut.
Jeśli używasz suchych drożdży dodaj je do reszty składników – pkt 2. - Wsyp do miski miksera mąkę i wymieszaj z solą.
- Dodaj pracujące drożdże oraz resztę mleka. Mieszaj wszystko około 5 minut, aż do uzyskania jednolitego ciasta.
Jeśli będzie zbyt klejące dodaj 1 – 2 łyżki mąki. - Na koniec dodaj miękkie masło i jeszcze mieszaj ponownie około 4 – 5 minut, aż masło połączy się z resztą ciasta.
- Przykryj ciasto i odstaw na około 1 – 2 godziny. Ważne, aby ciasto podwoiło objętość. Jak urośnie więcej to lepiej.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 10 porcji.
Ja zawsze ważę ciasto wcześniej, a później dzielę ważąc każdą bułeczkę, aby były równe. - Uformuj równe bułeczki na wysypanym mąka blacie i układaj na blasze. Odstaw na 40 – 50 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C.
Przed wstawieniem do pieca posmaruj bułeczki jajkiem i posyp makiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni C przez 15-20 minut, aż bułeczki będą pięknie zarumienione. - Po upieczeniu wyjmij na kratkę. To ważne, aby bułki odparowały po upieczeniu.
Smacznego 😀
1 komentarz
To jest zdecydowanie najlepszy przepis na bułeczki do hot-dogów! Bardzo dziękuję.