Dziś zapraszam Was na domowe, szybkie bułki śniadaniowe. Wbrew panującej modzie na to, by nie jedześć pieczywa ja lubię dobre pieczywo. Mamy dwa sprawdzone miejsca, gdzie zawsze jest dobre i smaczne.
Do tego pieczemy też sami. Domowe pieczywo pojawia się u nas dość często. Dzieciaki uwielbiają bułki poznańskie, a ja zawsze je zajadam z sentymentem. Przepis na bułki poznańskie wymaga jednak wcześniejszego przygotowania tzw. podmłody. Dzisiejsza propozycja jest ekspresowa. To są na prawdę szybkie bułki śniadaniowe. Inspirację znalazłam na FB.
Spis treści
Ten przepis okazał się idealny, gdy potrzebowałam pieczywa na już, a nie za kilka godzin. Co najważniejsze bułeczki smakowały zarówno mnie, jak i Juniorowi. Zostawiliśmy także coś na kolację.
Szybkie bułki śniadaniowe
- 250 g pszennej lub orkiszowej mąki chlebowej
- 150 g żytniej mąki chlebowej
– możesz użyć także 400 g zwykłej mąki pszennej - 20 g cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 50 g roztopionego masła
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 125 ml letniego mleka
- Rozrób drożdże z cukrem w letnim mleku.
- Przesiej mąki i dodaj do niej sól.
- Do mąki dodaj zaczyn oraz roztopione, przestudzone masło oraz jajka.
- Zagnieć wszystkie składniki na gładkie ciasto.
- Odstaw ciasto na 30 minut.
- Podziel wyrośnięte ciasto na 9 bułeczek. Z każdej porcji ciasta uformuj bułeczkę.
- Odstaw na kolejne 20 minut.
- Posmaruj rozbełtanym jajkiem. Posyp ulubionymi ziarnami – sezam, mak, czarnuszka.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piecz przez 20 minut, aż bułeczki nabiorą złotego koloru.
Przepis na szybkie bułeczki śniadaniowe dodajemy do ulubionych.
3 komentarze
Ommm, wyglądają obłędnie 🙂 Musze wypróbować. I te dyniowe babeczki też <3
Myślisz ze wyjdą z margaryną i mlekiem roślinnym? Nie wolno mi nabiału a chętnie bym takie zjadła.
Zapisuję i wypróbuję wieczorem 🙂