Zdrowe słodycze to dobra alternatywa na małą słodkość do kawy czy przekąskę do szkoły. Propozycję na wegańskie kokosanki – zdrowe słodycze znalazłam w książce wydanej przez Wydawnictwo Buchmann zatytułowanej Wegańskie słodycze, autorstwa Karoliny Gawrońskiej.
Wegańskie słodycze
Karolina Gawrońska przygotowała receptury na dobrze nam znane sklepowe słodkości. Wszystkie przepisy zostały przygotowane w roślinnej wersji. Przygotowane zdrowe słodycze nie zawierają cukru, a jego odpowieniki. Wszystkie ciasta, batoniki i inne słodkości są szybkie w wykonaniu i z dostępnych składników.
Autorka udowadnia swoimi przepisami, że można zrobić proste i smaczne domowe odpowiedniki sklepowych słodkości.
Kokosanki – zdrowe słodycze
Około 24 – 26 sztuk
- 200 g orzechów nerkowca
- 150 g ksylitolu
- 100 g mleka roślinnego
- Szczypta soli
- Łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200 g wiórków kokosowych
- Do blendera wsyp orzechy nerkowca, ksylitol, sól, esencję waniliową oraz wlej mleko roślinne.
- Zmiksuj wszystko na jednolitą gładka masę.
- Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj łyżką.
- Powstała masę umieść na 15 minut w lodówce.
- Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C.
- Uformuj 24 równej wielkości ciasteczek.
- Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez około 20 minut lub do zarumienienia.
- Ciastka wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
To oryginalny przepis, który znajdziecie w książce Karoliny Gawrońskiej „Wegańskie słodycze”. Dla nas zdecydowanie za słodkie i przy kolejnym wypieku zmniejszyłam ilość ksylitolu do 100 g.
W książce kokosanki były mniej wypieczone, ale u nas zdecydowanie wolimy bardziej wypieczone ciasteczka ♥