Wegańskie kokosanki – zdrowe słodycze

by Matczyne Fanaberie

Zdrowe słodycze to dobra alternatywa na małą słodkość do kawy czy przekąskę do szkoły. Propozycję na wegańskie kokosanki – zdrowe słodycze znalazłam w książce wydanej przez Wydawnictwo Buchmann zatytułowanej Wegańskie słodycze, autorstwa Karoliny Gawrońskiej.

Wegańskie słodycze

Karolina Gawrońska przygotowała receptury na dobrze nam znane sklepowe słodkości. Wszystkie przepisy zostały przygotowane w roślinnej wersji. Przygotowane zdrowe słodycze nie zawierają cukru, a jego odpowieniki. Wszystkie ciasta, batoniki i inne słodkości są szybkie w wykonaniu i z dostępnych składników.

Autorka udowadnia swoimi przepisami, że można zrobić proste i smaczne domowe odpowiedniki sklepowych słodkości.

Kokosanki – zdrowe słodycze

kokosanki zdrowe słodycze

Około 24 – 26 sztuk

  • 200 g orzechów nerkowca
  • 150 g ksylitolu
  • 100 g mleka roślinnego
  • Szczypta soli
  • Łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g wiórków kokosowych
  1. Do blendera wsyp orzechy nerkowca, ksylitol, sól, esencję waniliową oraz wlej mleko roślinne.
  2. Zmiksuj wszystko na jednolitą gładka masę.
  3. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj łyżką.
  4. Powstała masę umieść na 15 minut w lodówce.
  5. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C.
  6. Uformuj 24 równej wielkości ciasteczek.
  7. Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez około 20 minut lub do zarumienienia.
  8. Ciastka wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

To oryginalny przepis, który znajdziecie w książce Karoliny Gawrońskiej „Wegańskie słodycze”. Dla nas zdecydowanie za słodkie i przy kolejnym wypieku zmniejszyłam ilość ksylitolu do 100 g.

W książce kokosanki były mniej wypieczone, ale u nas zdecydowanie wolimy bardziej wypieczone ciasteczka ♥

kokosanki - zdrowe słodycze

You may also like

Zostaw komentarz