Home Kulinarne Krówka czekoladowa z rumem i rodzynkami

Krówka czekoladowa z rumem i rodzynkami

by Matczyne Fanaberie

Polska wersja magazynu Jamie po raz kolejny otworzyła przede mną ogrom nowych, dobrych przepisów.
Na dziś to moja najlepsza inwestycja w prenumeratę 🙂

Kilka dni temu zostałam też szczęśliwą posiadaczką najnowszej książki Jamiego Olivera „Superfood na co dzień”, która odkryła przede mną różnorodność i zaskakujące łączenie smaków. Wkrótce napiszę o książce trochę więcej, a dziś zapraszam na przesłodką krówkę czekoladową, czyli klasyczne połączenie rodzynek z rumem i czekoladą. 

Krówka czekoladowa z rumem i rodzynkami
– 42 kwadraciki

  • 100 g rodzynek
  • 100 ml ciemnego rumu (w oryginale 50 ml)
  • 1/2 laski wanilii
  • 500 g cukru
  • 170 g niesłodzonego mleka skondensowanego
  • 170 ml mleka pełnotłustego
  • 50 g masła
  • 120 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
  • łyżka kakao

Wyłóż formę (20×20 cm) pergaminem.

W rondelku umieść rodzynki, rozkrojoną laskę wanilii i wlej 50 ml rumu. Wstaw na mały ogień by podgrzać rum, ale nie dopuścić do wrzenia. Zamieszaj, zdejmij z ognia i odstaw, aby rodzynki spęczniały i spiły rum z aromatem wanilii.

Do garnka z grubym dnem, o pojemności co najmniej 2,5 litra, wsyp cukier, wlej mleko skondensowane, mleko, dodaj masło i szczyptę soli. Wstaw na mały ogień i delikatnie podgrzewaj przez 4 – 5 minut, aż cukier się rozpuści.

Włóż do syropu termometr kuchenny i doprowadź mleko z cukrem i masłem do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj, bez mieszania w temperaturze 114 stopni C przez 30 – 40 minut.

Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i wlej pozostały rum, odstaw na 2 minuty.

Do masy wsyp pokruszoną czekoladę i kakao. Wymieszaj, aby składniki się połączyły i odstaw na 10 minut.

Drewnianą łyżką lub szpatułką wybijaj masę, aż nabierze trochę ziarnistej tekstury, zgęstnieje i ostygnie.
Wyjmij laskę wanilii z rodzynek i dodaj je do masy. Wymieszaj.

Wylej masę krówki do przygotowanej formy i wyrównaj wierzch.
Odstaw, aby masa stężała na około cztery godziny, a najlepiej na całą noc.

Pokrój na kwadraciki.
Można przechowywać do 7 dni zamkniętą w szczelnym pojemniku, poprzekładaną pergaminem.

krówka czekoladowa wg Jamie Oliver

krówka czekoladowa z rodzynkami i rumem Jamie

 

Smacznego 🙂

 

Inne przepisy Jamie Olivera na blogu:

You may also like

7 komentarzy

Jacek 12 listopada 2015 - 21:22

Pyszne 🙂

Odpowiedź
Matczyne Fanaberie 12 listopada 2015 - 21:22

cieszę się, że smakowało 🙂 Jesteście moimi wiernymi testerami 🙂

Odpowiedź
Jacek 12 listopada 2015 - 21:22

Zawsze gotowi do testów! 🙂

Odpowiedź
eures81 12 stycznia 2017 - 08:33

Chętnie wypróbuję.
Pozdrawiam!
http://www.karolinagizynska.pl

Odpowiedź
Fistaszkowe Love 12 stycznia 2017 - 08:33

Wygląda smakowicie

Odpowiedź
Gosia 12 stycznia 2017 - 08:44

W sobotę mam gości i już wiem co wykombinuje. Dzięki. Książkę mam i kilka przepisow z niej już za nami.

Odpowiedź
MatczyneFanaberie 12 stycznia 2017 - 09:10

Gosia, ten przepis akurat z gazety 🙂 a z której książki Jamiego korzystasz? Ja jestem zachwycona każdą Jego książką 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz