Polska wersja magazynu Jamie po raz kolejny otworzyła przede mną ogrom nowych, dobrych przepisów.
Na dziś to moja najlepsza inwestycja w prenumeratę 🙂
Kilka dni temu zostałam też szczęśliwą posiadaczką najnowszej książki Jamiego Olivera „Superfood na co dzień”, która odkryła przede mną różnorodność i zaskakujące łączenie smaków. Wkrótce napiszę o książce trochę więcej, a dziś zapraszam na przesłodką krówkę czekoladową, czyli klasyczne połączenie rodzynek z rumem i czekoladą.
Krówka czekoladowa z rumem i rodzynkami
– 42 kwadraciki
- 100 g rodzynek
- 100 ml ciemnego rumu (w oryginale 50 ml)
- 1/2 laski wanilii
- 500 g cukru
- 170 g niesłodzonego mleka skondensowanego
- 170 ml mleka pełnotłustego
- 50 g masła
- 120 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
- łyżka kakao
Wyłóż formę (20×20 cm) pergaminem.
W rondelku umieść rodzynki, rozkrojoną laskę wanilii i wlej 50 ml rumu. Wstaw na mały ogień by podgrzać rum, ale nie dopuścić do wrzenia. Zamieszaj, zdejmij z ognia i odstaw, aby rodzynki spęczniały i spiły rum z aromatem wanilii.
Do garnka z grubym dnem, o pojemności co najmniej 2,5 litra, wsyp cukier, wlej mleko skondensowane, mleko, dodaj masło i szczyptę soli. Wstaw na mały ogień i delikatnie podgrzewaj przez 4 – 5 minut, aż cukier się rozpuści.
Włóż do syropu termometr kuchenny i doprowadź mleko z cukrem i masłem do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj, bez mieszania w temperaturze 114 stopni C przez 30 – 40 minut.
Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i wlej pozostały rum, odstaw na 2 minuty.
Do masy wsyp pokruszoną czekoladę i kakao. Wymieszaj, aby składniki się połączyły i odstaw na 10 minut.
Drewnianą łyżką lub szpatułką wybijaj masę, aż nabierze trochę ziarnistej tekstury, zgęstnieje i ostygnie.
Wyjmij laskę wanilii z rodzynek i dodaj je do masy. Wymieszaj.
Wylej masę krówki do przygotowanej formy i wyrównaj wierzch.
Odstaw, aby masa stężała na około cztery godziny, a najlepiej na całą noc.
Pokrój na kwadraciki.
Można przechowywać do 7 dni zamkniętą w szczelnym pojemniku, poprzekładaną pergaminem.
Smacznego 🙂
7 komentarzy
Pyszne 🙂
cieszę się, że smakowało 🙂 Jesteście moimi wiernymi testerami 🙂
Zawsze gotowi do testów! 🙂
Chętnie wypróbuję.
Pozdrawiam!
http://www.karolinagizynska.pl
Wygląda smakowicie
W sobotę mam gości i już wiem co wykombinuje. Dzięki. Książkę mam i kilka przepisow z niej już za nami.
Gosia, ten przepis akurat z gazety 🙂 a z której książki Jamiego korzystasz? Ja jestem zachwycona każdą Jego książką 🙂