Dziś, w dniu polskiej borówki zapraszam na obłędne ciasto z borówkami.
Inspiracją do tego wypieku była ilość borówki, która znalazła się w moim domu oraz post, który Dorota z mojewypieki wrzuciła na swoim FB. Znajdziecie tam obłędnie wyglądające ciasto z malinami. Ja postanowiłam zrobić wersję z borówką, która także sprawdzi się z jagodą leśną.
Racuchy z borówkami stały się miłością moich domowników bardzo szybko, tak jak pierogi, czy ravioli z jagodami. W tym cieście także można się zakochać 🙂 Zresztą sprawdźcie sami.
Ciasto z borówkami
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 180 g masła
- 80 g gorzkiej czekolady 90%, posiekanej
- 1/3 szklanki kakao
- 4 jajka
- 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
Przygotuj wszystkie składniki wcześniej. Ważne, aby składniki miały temperaturę pokojową. Mąkę pszenną, sodę, proszek – wymieszaj i przesiej. Taki zabieg bardziej napuszy ciasto 🙂 Odłóż!
Masło roztop w małym garnku lub na patelni. Zestaw z palnika i wsyp posiekaną czekoladę. Wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Na koniec dodaj kakao i wymieszaj. Odstaw, aby masa przestygła.
Jajka ubij mikserem na puszystą masę. Dodaj ekstrakt z wanilii, ubijaj dalej. Następnie dodaj masę czekoladową i nadal ubijaj. Dodawaj do masy śmietanę, na zmianę z suchymi składnikami. Wymieszaj tylko do połączenia składników, najlepiej szpatułką.
Przygotowaną masę ciasta czekoladowego wlej do wysokiej prostokątnej formy wyłożonej papierem. Ciasto wyrównaj. Piecz w temperaturze 170 stopni C, bez termoobiegu, przez około 25 – 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i odłóż na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Składniki na mus jagodowy:
- 700 g borówki amerykańskiej lub jagody leśnej
- 3 łyżki cukru
- łyżka proszku z jagód liofilizowanych (opcjonalnie)
- 1 opakowanie galaretki owoce leśne (na 500 ml wody)
- 450 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%,
- 150 g jagód, dodatkowo
Jagody i cukier wsyp do garnuszka. Podgrzej i gotuj do rozpuszczenia się cukru. Zblenduj na mus. Przetrzyj przez sitko, wyrzuć nasionka i skórki. Do tak przygotowanego musu dodaj galaretkę w proszku i wymieszaj, aż się cała rozpuści. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij, dodaj mus jagodowy i delikatnie wymieszaj. Do masy dodaj 150 g borówki i delikatnie zamieszaj. Tak przygotowany mus wylej na wystudzone ciasto czekoladowe i wstaw do lodówki.
Gdy stężeje przygotuj polewę czekoladową.
Polewa czekoladowa:
- 45 ml śmietany kremówki 36%
- 60 g gorzkiej lub mlecznej czekolady, posiekanej
Oba składniki umieść w małym garnuszku na minimalnym ogniu. Podgrzej do roztopienia się czekolady. Wymieszaj aż powstanie gładki sos. Przestudź i polej ciasto. Odstaw do stężenia.
Smacznego :-).
1 komentarz
Ciacho wygląda obłędnie, aż ślinka cieknie. I wydaje się całkiem proste do zrobienia, muszę w tym tygodniu w końcu popełnić jakieś ciasto, a ten przepis wydaje się idealny na lato 🙂