Ten przepis to taki mały wypadek przy pracy. Nie planowałam, że wyjdzie mi najlepsza zupa pomidorowa z rabarbarem. Robiłam tego dnia ciasto z próżonym rabarbarem i malinami. Miałam nadmiar ściętego rabarbaru i postanowiłam spróbować wykorzystać go nieco inaczej 🙂
Zupa pomidorowa jest dla mnie synonimem dzieciństwa i niezmiennie kojarzy się z poniedziałkową zupą. Zazwyczaj właśnie w poniedziałki mama serwowała nam zupę pomidorową z ryżem.
Każda z nas robi zupełnie inne pomidorówki, ale każda robi to z wielką miłością.
Zupa pomidorowa z rabarbarem
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 butelka passaty
- 200 g świeżego rabarbaru (tylko czerwona część łodyg)
- 3 gałązki świeżego tymianku
- 5 małych gałązek bazylii
- pieprz świeżo mielony do smaku
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- sok z cytryny
Rabarbar z niewielką ilością soku z cytryny (u mnie sok z 1/2 cytryny) oraz 2 łyżkami cukru trzcinowego upróż do miękkości.
Dodaj do gotującego się bulionu razem z passatą. Całość zmiksuj blenderem.
Dodaj zioła i ponownie zmiksuj. Dopraw do smaku.
Podawaj z tostami z pieczywa lub samą.
Smak wzbudził zaciekawienie naszych dzieci, a ja wpisałam ją na listę wiosennych potraw obowiązkowych 🙂
Smacznego 🙂
1 komentarz
bardzo ciekawy pomysł 🙂 zapraszam do udziału w wiosennym konkursie 🙂 http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS