Najlepsza zupa pomidorowa z rabarbarem

by Matczyne Fanaberie

Ten przepis to taki mały wypadek przy pracy. Nie planowałam, że wyjdzie mi najlepsza zupa pomidorowa z rabarbarem. Robiłam tego dnia ciasto z próżonym rabarbarem i malinami. Miałam nadmiar ściętego rabarbaru i postanowiłam spróbować wykorzystać go nieco inaczej 🙂 

Zupa pomidorowa jest dla mnie synonimem dzieciństwa i niezmiennie kojarzy się z poniedziałkową zupą. Zazwyczaj właśnie w poniedziałki mama serwowała nam zupę pomidorową z ryżem.

Każda z nas robi zupełnie inne pomidorówki, ale każda robi to z wielką miłością.

Najlepsza zupa pomidorowa z rabarbarem

Zupa pomidorowa z rabarbarem

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 butelka passaty
  • 200 g świeżego rabarbaru (tylko czerwona część łodyg)
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 5 małych gałązek bazylii
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • sok z cytryny

Rabarbar z niewielką ilością soku z cytryny (u mnie sok z 1/2 cytryny) oraz 2 łyżkami cukru trzcinowego upróż do miękkości.

Dodaj do gotującego się bulionu razem z passatą. Całość zmiksuj blenderem.

Dodaj zioła i ponownie zmiksuj. Dopraw do smaku.

Podawaj z tostami z pieczywa lub samą.

Smak wzbudził zaciekawienie naszych dzieci, a ja wpisałam ją na listę wiosennych potraw obowiązkowych 🙂

Najlepsza zupa pomidorowa z rabarbarem

Smacznego 🙂

Literkowa pomidorowa dla dzieci

Zupa pomidorowa z pieczoną papryką

You may also like

1 komentarz

foodmania 4 maja 2016 - 20:35

bardzo ciekawy pomysł 🙂 zapraszam do udziału w wiosennym konkursie 🙂 http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS

Odpowiedź

Zostaw komentarz